Asa

Asa Vandrarhem

PÄ Asa vandrarhem kan du bo hemtrevligt och enkelt. Vi har 11 gÀstrum med allt frÄn enbÀdds- till niobÀddarsrum. Som gÀst pÄ vandrarhemmet har du/ni eget rum men delar stort gÀstkök, duschar och toaletter med övriga gÀster.

Under vÄra Är som vandrarhemsvÀrdar har vi sett mÄnga fina möten och nya bekantskaper gÀster emellan, det Àr en stor glÀdje att fÄ ta del av.

Asa by Àr kÀnd för sin sköna natur; hÀr finns milsvida skogar, höjder, sjöar och gölar som vÀntar pÄ att upptÀckas och utforskas. FrÄga oss gÀrna om utflyktstips i omrÄdet, vi har koll pÄ en massa spÀnnande stÀllen!

Om du vill hyra hela vandrarhemmet sÄ skickar du in dina önskemÄl i bokningsformulÀret som finns hÀr eller ring oss per telefon: +46 (0) 70 853 92 99

Asa By

Asa ligger pÄ landsbygden vid sydsluttningen av det smÄlÀndska höglandet, mitt i SmÄland. VÄr by prÀglas av Asasjön som knyter an till Helgasjöns sjösystem. Vi befinner oss i norra Ànden av sjösystemet. OmrÄdet har stora naturvÀrden. Tillsammans gör det att det bÄde finns vÀrdefulla miljöer och möjlighet att uppleva tystnad och frÄnvaro av störande ljus. Dessutom finns bÄde bevarad vildmark och kulturlandskap. Dessa faktorer gör att naturen Àr bÄde storslagen och fri. HÀr kan du kÀnna dej vÀlkommen att att röra dej till fots, med cykel och bil eller fÀrdas till sjöss med bÄt och kanot.

Upplev SmÄlands skönaste natur

Med Asa som utgÄngspunkt befinner du dej mitt i hÀndelsernas centrum om du Àr ute efter sköna naturupplevelser pÄ nÀra hÄll. Storskog, naturreservat, fÄgelliv och annat finns pÄ vandringsavstÄnd. HÀr finns KrÄketorpsreservatet med bland annat sparv- och pÀrlugglor.

I Asa finns dessutom botaniska rariteter som almlav i allén vid herrgÄrden. OcksÄ den lilla söta kandelabersvampen vÀxer hÀr i det lilla Asareservatet. PÄ Asasjöns vÀstra sida finns storskog med rasbranter och stora höjdskillnader. Vandra gÀrna upp till Toppakull och njut av den sköna utsikten ner mot sjön och norrut sÄ ser du de stora skogarna breda ut sig. HÀr finns ocksÄ ekhagar, en fantasieggande varggrop och den nÀstan undangömda badplatsen vid Grönevik. Om du Àr en modig badare belönas du med underbar lÄnggrund sandbotten och klart vatten. Njut av kristallklart vatten i klarvattensjöarna norr om Asa.

PÄ Asasjöns östra sida vandrar man gÀrna söderut lÀngsmed den fina Sigfridsleden och kommer dÄ till Svartabergets trollska klippor och LÄnganÀsets rastplats. FortsÀtt gÀrna din vandring till Skogstemplet som ligger i storskogen, det Àr en fridfull plats att vila ut pÄ. Om du sedan vandrar vidare kan du lÀsa om kolarnas arbete i skogarna förr och titta in i kolarkojan.

Historie

Asa socken ligger mitt i SmÄland cirka fyra mil norr om VÀxjö i norra Ànden av den lÄngsmala Asasjön.

AsaomrÄdet har varit bebott av mÀnniskor sedan stenÄldern och tillhör ett av de tidigast befolkade omrÄdena i Kronobergs lÀn efter den senaste istiden. Detta beror naturligtvis pÄ de goda livsvillkoren i omrÄdet med stora skogar, jakt, fiske, bördig mark för jordbruk och inte minst sammanhÀngande sjösystem, vilket gav goda möjligheter till transport och kommunikation i en annars svÄrframkomlig terrÀng.

Hela omrÄdet har i Ärhundraden prÀglats av Asa HerrgÄrd, vars anor gÄr tillbaka till medeltiden och som har tÀckt en yta pÄ upp till 3700 hektar, mestadels skog men Àven nÄgra hundra hektar Äkermark. Runt herrgÄrden uppstod ett rikt och sjÀlvstÀndigt samhÀlle, baserat frÀmst pÄ jord- och skogsbruk med alla tillhörande funktioner.

Tegelbruk, pilodling, mejeri, sÄgverk och elverk finns inte lÀngre, men ruiner och spÄr efter dem finns fortfarande runt om i omrÄdet. SÀdesmagasin, stallbyggnader, kvarn m.m. finns kvar och herrgÄrdens nuvarande vÀlskötta huvudbyggnad med flyglar pÄ sjöns vÀstra strand anvÀnds som hotell- och konferensanlÀggning med fokus pÄ gastronomiska upplevelser av lokala rÄvaror.

Nuvarande Asa kyrka invigdes 1814 och ligger vackert pÄ östra sidan av sjön, mittemot herrgÄrden, sÄ att byggherren av bÄde denna och huvudbyggnaderna pÄ herrgÄrden - överstelöjtnanten och friherre Gustaf Leijonhufvud - skulle kunna njuta av synen av den vackra kyrkan pÄ andra sidan sjön frÄn sin egen veranda.

Virke och annat gods samt passagerare transporterades sjövÀgen praktiskt mellan Asa och VÀxjö med ÄngbÄtar.

1895 kom hela Asa HerrgÄrd i tysk Àgo men beslagtogs av svenska staten efter andra vÀrldskriget. Byggnader och Äkermark sÄldes i huvudsak av, medan de vidstrÀckta skogsomrÄdena förblivit statens egendom och nu bland annat drivs som "Asa försökspark och forskningsstation" med skoglig inriktning.

Asa vandrarhem byggdes 1900 norr om kyrkan, med flera funktioner i Ätanke, sÄsom Asa sockenstuga och kyrkskola. HÀr har funnits skola, bankkontor, post, kantorsbostad och Àven en kommunal samlingslokal.

Skolan lades ner pÄ 1980-talet och kommunen byggde om huset till det som sedan blev vandrarhem.